Waarom een simpel 3-letterwoord zo moeilijk uit te spreken is.

Vorige week, tijdens een workshop ‘Feedback die plakt.’

Een man wilde graag aan een collega de feedback geven dat hij het vervelend vond dat zij regelmatig extra taken aan hem doorgaf. We spraken af dat hij deze feedback zou geven, op het moment dat ze weer een taak wilde doorgeven.

Koen had de feedback-kapstok de 4 C’s van Crollet geoefend, Contact maken, Concreet gedrag benoemen, Concreet effect van dat gedrag benoemen, en de Consensus afspreken.

Hij zou op haar vraag nee zeggen, vertellen dat hij het lastig vindt dat ze regelmatig zaken aan hem vraagt omdat hij daardoor zelf in tijdsnood komt, en haar vragen dat in het vervolg niet meer te doen. Hij was er klaar voor.

Nathalie* speelt de collega. “Goh, Koen, zou jij voor mij nog die klantenlijst even kunnen opmaken, ik heb nog zoveel te doen.”

Koen: “Wanneer zou je die moeten hebben?”

Nee. 3 letters, waarvan 2 dezelfde. Hoe moeilijk kan het zijn?

Je mag feedback – of assertief-nee-zeggen – kapstokken oefenen tot je barst, het zal niet helpen zolang je je vastgeroeste, ingesleten maar meestal voor jezelf onzichtbare overtuigingen niet onder de loep neemt.

Lees volgende zinnen traag en met aandacht, misschien wel luidop, en laat ze even zinken.

“Pas als ik anderen help, ben ik een goed mens.”

“Mensen moeten altijd op me kunnen rekenen.”

“Ik heb pas recht van bestaan als ik nuttig ben.”

“Ik ben de enige die dit kan doen, dus als ik nee zeg, zit de ander serieus in de problemen.”

“Mijn kind/broer/partner/vriendin/collega kan niet zonder mij.”

“Nee zeggen is toegeven dat je niet capabel bent.”

“Nee zeggen is egoïstisch.”

“Als ik nee zeg, zien mensen mij niet meer graag.”

En, gebeurde er iets bij een bepaalde bewering? Een ademhaling die heel even stokte, een maagkrimpje, een vochtig oog, een overtuigd “Maar dat ís toch ook zo!!” ?

Geweldig, want dan ben je je bewust geworden van de overtuiging die jouw doen en laten stuurt op het moment dat anderen jou iets vragen. In een volgende stap kan je deze overtuiging rationeel in vraag stellen.

Onthoud alvast dit: ” Jouw ‘Nee’ laat zien wat jouw ‘Ja’ waard is.”

Warme groet,

Ingrid

P.S. Nathalie Van Renthergem is mijn Inspinazie-collega waarmee ik de interactieve workshop ‘Feedback die plakt’ -workshop geef.